Noví ministri protikorupčné linky nezrušia

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) - Ministri obrany, školstva, životného prostredia ani Úrad vlády nezrušia svoje protikorupčné linky, ktoré zaviedla ešte predchádzajúca vláda. Silový rezort naopak v priebehu najbližších dní opätovne zapojí telefonické číslo 0960 960 960, ktorého fungovanie bolo pozastavené po tom, ako o svoju stoličku vo vláde prišiel Ľubomír Galko (SaS).

"Počas riadenia rezortu Ivetou Radičovou fungovala iba jej mailová verzia... Minister Martin Glváč (Smer-SD) chce v rezorte obrany presadiť maximálnu transparentnosť, a preto uvíta akékoľvek relevantné podnety na korupčné správanie. Podnety môžu na linku hlásiť ako profesionálni vojaci, tak civilní zamestnanci rezortu, ako aj ktokoľvek z externého prostredia," uviedol hovorca ministerstva obrany Milan Vanga.

Dôvod na rušenie linky nevidí ani rezort školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Od nástupu vlády už zaznamenala štyri podnety. "Konkrétne, prosbu o radu, názor na prideľovanie štipendií, sťažnosť na prešetrenie šikanovania a podnet vo veci kontinuálneho vzdelávania. Žiadne z predmetných oznámení sa priamo netykalo podozrenia z korupcie," uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Ministerstvo životného prostredia išlo v predchádzajúcom období ďalej ako iné rezorty. Svojho envirošpióna rozšírilo aj o mobilnú aplikáciu Trash Out, prostredníctvom ktorej môže každý nahlásiť nelegálnu skládku priamo z mobilu. Minister Peter Žiga (Smer-SD) zachovanie tohto systému dokonca spomínal medzi svojimi prioritami. "Je to jeden z nástrojov, ako predchádzať a bojovať proti akýmkoľvek korupčným snahám a praktikám v rezorte a na poli životného prostredia," povedal minulý týždeň.

Antikorupčnú telefonickú linku zachová aj Úrad vlády SR. Tá bola zriadená pred necelým rokom v máji 2011. Do výmeny vládnej zostavy sa na ňu dovolalo vyše 820 ľudí, ktorí nahlásili viac ako 140 podozrení z korupčného správania.

Najviac ich v predchádzajúcom období zaznamenal rezort obrany, ktorý linku spustil ako prvý a zaznamenal zhruba tisíc podnetov.
 

Vyberte región